Blog

Blog

Zondag 6 oktober 2019

ONRUST- Hoe voorkom je een herfstdip?


VOEL JIJ JE ONRUSTIG IN JE HOOFD, ALS DE HERFSTWIND RAAST?


HEB JIJ WEINIG ENERGIE BIJ KOU EN REGEN?


VOEL JIJ JE WAT DEPRI ALS DE BLADEREN VAN DE BOMEN VALLEN?


Hoe voorkom je een herfstdip?


De herfst is de maand van kalmte en het moment waarin we ons langzaam een beetje terugtrekken in ons huis en lichaam. Factoren zoals voeding, je dagelijkse routine en de jaargetijden beïnvloeden ons evenwicht. Wanneer we uit balans zijn ontstaan klachten.


Typische herfstklachten zijn o.a. onrust, slapeloosheid, een droge huid, verkoudheid, pijnlijke gewrichten, lage- rugpijn, verminderde concentratie en onzekerheid. Ook andere klachten zoals hoofdpijn, maagklachten of een stijve nek kunnen natuurlijk weer opspelen als je weerstand omlaag gaat en je gevoelig bent voor de onrust van seizoen veranderingen


Het is tijd!

Herfsttijd

Tijd voor jezelf

Tijd voor ontspanning

Tijd om je tempo te verlagen

Tijd om warm te eten

Tijd om lief te zijn voor je lijf!

Hoe kan onrust in je hoofd en spanning in je lijf eigenlijk zoveel verschillende klachten veroorzaken?


Dat komt door ons zenuwstelsel! Een belangrijke zenuw, de Nervus vagus, loopt vanuit de hersenen door de hals, langs de slokdarm , het hart, de maag en eindigt met vele vertakkingen op de dikke en dunne darm. Voortdurende prikkeling van deze zenuw, zoals bij onrust of een wat langere periode van stress kan dan ook op veel plaatsen in het lichaam klachten geven.


Lees hier meer!





Blog

Maandag 1 april 2019

ZEN - Hoe zorg jij dat je je zen voelt?

‘Hoe kan ik me meer ontspannen en beter focussen?


STRESS

MOEITE MET CONCENTRATIE

GESPANNEN

DRUK IN HOOFD


ZEN is een levenshouding. Zen is ontspannen. Zen is concentratie. Zen is waarnemen. Zen is stil zijn. Zen is echt aanwezig zijn met een helder hoofd en een open hart. Zen is aandachtig zijn. Zen is zien en zijn wie je werkelijk bent. Zen is doen wat er gedaan moet worden en zijn wie je werkelijk bent. Zen is genieten van weinig. Zen is met weinig inspanning alles voor de honderd procent doen. Zen is. Zen inspireert ons het leven te aanvaarden en waarderen zoals het is. Het leert ons vanuit een ontspannen en geconcentreerde houding meer plezier en bevrediging te vinden in wat we doen.


Tips om te zorgen dat je je zen voelt


1.Begin de dag met een ochtendritueel

Hoe je wakker wordt en de dag start maakt een enorm verschil in je gevoel van de rest van de dag. Ook als je onvoldoende slaap of een onrustige nacht hebt gehad is het mogelijk om je die dag zen te voelen.

2.Focus op één ding tegelijk

Of het nu gaat om het klaarmaken van je eten, voeren van een gesprek, werken, sporten of televisie kijken. Wees er met je aandacht bij en doe op dat moment ook alleen dat.

3.Wees lief voor jezelf en de mensen om je heen

Je kan alleen voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Aandacht en liefde is wat elk mens nodig heeft. Of het nu om jezelf of je vrienden, familie, buren, collega’s of kennissen gaat. Wist je dat een baby overlijd als hij of zij in het eerste half jaar niet aangeraakt wordt?


Lees hier meer over hoe je deze tips in praktijk kan brengen!

Zondag 16 maart 2019

REGEN BLIJFT AANHOUDEN -Wat kan ik doen?

‘Hoe kan ik mijn  interne  waterhuishouding en daarmee mijn fundamentele conditie verbeteren?'


ZWAKKE RUG

VERMOEID

NIER-OF BLAASPROBLEMEN

HORMONALE PROBLEMEN

HOOFDPIJN (MIDDEN IN HET HOOFD)Is  jouw water in balans?


Zoals je weet bestaat ons lichaam voor ongeveer 70% uit water. Dit water zit onder andere in onze cellen, het lymfesysteem en het bloed en staat in contact met onze omgeving door de huid, ademhaling, spijsvertering, blaas en nieren.  Als het water uit balans is kan je last hebben van je onderrug, vermoeidheid, blaashoofdpijn en gebrek aan wilskracht. Kan jij zelf iets doen om je tijdens deze regenachtige dagen voor te bereiden op de actie die komen gaat? Kan jij zelf iets doen aan rugklachten, vermoeidheid en het verbeteren van je waterhuishouding? Lees hier meer...




Maandag 20 november 2017

PIJN BLIJFT AANHOUDEN -Wat kan ik doen?

‘Wat als oefeningen en massage geen effect hebben?'


STIJVE NEK

RUGKLACHTEN

KNIEPIJN

HOOFDPIJN

Vannacht was ik weer in gevecht met mijn kussen. Ik ben er klaar mee. Geïrriteerd en vermoeid stap ik onder de douche en zet de warme straal precies op de pijnlijke plek in mijn stijve nek. Ik kan nog steeds mijn hoofd niet ver naar rechts draaien. Geen zin in mijn oefeningen vandaag. Het helpt toch niet.


Ken je dat? Het gevoel dat de pijn maar niet weg wil gaan?

Worstel jij al lang met een klacht en raak je daardoor gefrustreerd en vermoeid?


Onderzoek en praktijkervaring wijst uit dat psychische factoren een grote rol spelen bij pijn. Lichaam en geest werken samen. Gedachten, emoties en gevoelens kunnen een verminderde doorbloeding en verhoogde spierspanning veroorzaken waardoor klachten ontstaan of in stand blijven. Triggerpoints zijn het gevolg. Onbewust slaan wij mensen een hoop onverwerkte emoties en gevoelens op in ons lichaam. Je gaat anders ademen als je boos en gefrustreerd bent. Je gaat spieren aanspannen bij angst.

Kan de psyche dus ook lichamelijke klachten veroorzaken? Lees hier meer...


Maandag 7 december 2015



SPANNINGSKLACHTEN - Wat kan ik doen?


Stop! Blijf exact zitten hoe je nu zit en observeer je houding. Zit je voorovergebogen voor een computerscherm? Staan je voeten op de grond of heb je ze kruiselings onder de stoel. Of lig je onderuitgezakt op de bank? En je schouders? Zijn ze gespannen of ontspannen? Hoe is je ademhaling? Snel of langzaam, oppervlakkig of diep.  Heb jij last van hyperventilatie,stress, vermoeidheid of slapeloosheid? Neem af en toe de tijd om bewust te ademen en ervaar de reinigende werking van de ademhaling. Een paar kleine oefeningen kunnen heel effectief zijn om spanning te verminderen. Lees meer...

Donderdag 3 september 2015

NEERSLACHTIGE EN DEPRESSIEVE GEVOELENS IN DE HERFST – Wat kan ik doen?


De krachten van de herfst zijn duidelijk voelbaar. De warmte van de zomer neemt afscheid. Koude en stilte worden merkbaar. De natuur begint zich terug te trekken. Gevoelens van verdriet en eenzaamheid, maar ook van wijsheid en moed.


De regen valt met windvlagen als een douche over het dakraam. De vakantie is voorbij. Mijn man is gaan werken en de kinderen zitten op school en het kinderdagverblijf. Ik zit alleen achter mijn computer en staar naar een foto. De foto van het kindje aangespoeld op het strand. Wat kan ik doen?

Herkent u dit gevoel? Lees meer...

Dinsdag 28 april 2015

PIJN IN BILTIJDENS HARDLOPEN – Wat kan ik doen?

‘Vindt u dat u het lichaam heeft van een hardloper?’


Mijn man heeft een zittend beroep. Net als vele andere mensen op deze wereld. Hij zit elke dag wat naar voren gebogen achter zijn computer. Sinds kort heeft hij heeft een nieuwe hobby. Hardlopen. Dit betekent bij mijn man dat hij naar de hardloopwinkel is gereden in zijn auto. En daar een paar nieuwe hardloopschoenen, hartslagmeter en GPS-horloge heeft aangeschaft.


PIJN

Na twee keer hardlopen heeft hij pijn. Pijn in zijn rechterbil. En soms ook in zijn heup, onderrug en de achterkant van zijn bovenbeen. En s’nachts schiet de verkrampende pijn soms zelfs door naar zijn voet. Herkent u deze pijn?

Lees meer...